Plattegrond maken

Plattegrond maken

Plattegrond maken zijn maattekeningen die de relatie tussen kamers, ruimtes en fysieke eigenschappen tonen vanuit een bovenaanzicht. Ze helpen visualiseren hoe mensen door een ruimte zullen bewegen. Plattegrond maken het gemakkelijk om te bepalen of een ruimte geschikt is voor het beoogde gebruik, eventuele problemen op te lossen en het ontwerp aan te passen voordat de volgende stap in het proces wordt aangevat. Het kan ook leuk zijn om te experimenteren met verschillende alternatieve ontwerpen en circulatiestromen, die tonen hoe mensen door de ruimte bewegen.

Waarom plattegrond maken belangrijk

Plattegrond maken is een belangrijke factor bij het creëren en uittekenen van een logische ruimte die voldoet aan de behoeften van de eindgebruikers – en dit geldt zowel voor een klein huis als voor een massa-evenement.

Plattegrond vs bouwplan

Een plattegrond toont het totaalbeeld van een woon-, werk- of buitenruimte. Hoewel het in principe een maatschets betreft, bevat een plattegrond onvoldoende informatie voor de bouwvakkers die aan een huis of ander gebouw werken. Een plattegrond is in feite een vereenvoudigd diagram dat de inrichting van een ruimte weergeeft en als conceptueel uitgangspunt kan dienen. Een bouwvakker heeft volledige blauwdrukken nodig of bouwtekeningen met het soort technische informatie dat u op de meeste plattegronden niet aantreft.

Een plattegrond op maat van elke ruimte in slechts zeven stappen

Of u nu potlood en grafiekpapier gebruikt, of uw plattegrond met een online programma tekent, hier vindt u een aantal essentiële stappen en items die u nodig hebt om een hoogstaand diagram op te stellen:

Verlanglijst. Maak een uitgebreide lijst op van wat de mensen die de ruimte zullen gebruiken wensen en nodig hebben.

Meten. Zorg ervoor dat u de juiste afmetingen gebruikt – meet alles dus zeker een tweede keer op. Dit moet u meten:

  1. Buitenmuren of de eigenlijke oppervlakte die uw ruimte inneemt, deuren of andere toegangen en ramen.
  2. De volledige lengte van elke muur, en van vloer tot plafond.
  3. Waar de stopcontacten, schakelaars en andere bedieningspunten zich bevinden.
  4. Vaste elementen: alle architecturale elementen, van open haarden, steunen en legplanken tot zitbanken en ingebouwd meubilair.
  5. Omliggende ruimte en volledige afmetingen van items buiten, en waar ze zich op uw plattegrond bevinden.
  6. Objecten die zich in de ruimte zullen bevinden.

Schaal. Plattegronden moeten op schaal worden getekend, wat betekent dat de grootte van uw tekening wordt aangepast zodat de volledige ruimte gemakkelijk op een blad papier of een scherm kan worden weergegeven. Dezelfde schaal moet dan worden toegepast op andere objecten die in de plattegrond worden opgenomen, zoals meubilair of een stand in een conferentieruimte.

Denk aan gezichtslijnen. Wat wilt u zien als u staat, zit of werkt? Denk aan ramen, deuren, muren en wat het meest logisch is voor hoe u de ruimte wilt gebruiken.

Tekenen. Stel uw plattegrond op met al die elementen in gedachten.

Evalueren. Kijk opnieuw naar de verlanglijst. Evalueer de indeling en analyseer daarbij ook de circulatie. Andere factoren die u in overweging kunt nemen zijn bruikbare ruimte, privacy en toegankelijkheid. Ontdek hier alles over het evalueren van ruimtelijke planning en ontwerp in residentiële ruimtes.

Delen. Werk met anderen samen en laat iemand anders uw plattegrond nakijken zodat u feedback kunt krijgen over uw ontwerp.

Vrijblijvende offerte

Ben je overtuigd om een plattegrond maken? Dan kun je dus vrijblijvend een offerte aanvragen bij tekenbureaudekoning.nl. Dit werkt heel eenvoudig: je geeft aan waar je een plattegrond maken, vult je gegevens in en ontvangt binnen 24 uur een gepersonaliseerde offerte.

Vraag hier een offerte aan!

Plattegrond maken
€ 279,-
Nu een complete set bouwtekeningen voor dakkapel al vanaf € 279,- excl. btw.